Med anledning av mitt tidigare inlägg om Apotekets reklam för förkylningsmediciner uppmärksammade jag i gårdagens Sydsvenskan en intressant artikel om ämnet. Vi kan där läsa att våra förkylningar är en guldgruva för Apoteket. Deras försäljning av förkylningsmediciner har ökat rejält (med 65 % sedan millennieskiftet) och står för en tredjedel av den totala försäljningen av receptfria mediciner. Läkare varnar nu förkylda svenskar för att de övermedicinerar sig.
Apoteket delar in de receptfria förkylningsmedicinerna i fyra områden: Näsa, hals, hosta och värk. (Detta ger för övrigt svar på varför det är just fyra produkter vi ska köpa för att få boken, en förkylningsmedicin från varje område.) De tre mest sålda produkterna är alla värktabletter: Alvedon, Treo och Ipren. Enligt Apoteket beror den ökade försäljningen på hur samhället utvecklat sig, att det går mot egenvårdande i större utsträckning. Vi är mer medvetna om vår hälsa och har fått större kunskap om våra symptom, menar Apoteket. Kanske tv-reklam numera också gör sitt till försäljningsstatistiken? Nåväl.
Bengt Ljungberg, läkare på Infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Lund och ledamot i Skåneregionens Läkemedelsråd, förklarar istället försäljningsökningen med att fler läkemedel har blivit receptfria. Han säger att han i allmänhet är positiv till att folk egenvårdar mer. Det innebär färre läkarbesök, vilket avlastar vården och man undviker att folk får utskrivet antibiotika i onödan.
Men han ser samtidigt faror med en övermedicinering av receptfria förkylningsmediciner. Jag är helt inne på hans linje när han säger:
– Risken finns att ökningen innebär att folk övermedicinerar. Det kan få motsatta effekter. Använder man till exempel nässpray under för lång tid kan slemhinnorna förvärras och överbruk av värktabletter kan leda till magont, säger han.
Bengt Ljungbergs egna råd för den som är förkyld är vila och varm dryck. Än en gång håller jag helt med. För de som eventuellt då undrar om jag någon gång haft en riktig förkylning är svaret: Ja.
Som framgått tidigare intar jag en restriktiv inställning till att ta mediciner. Jag tycker det fungerar utmärkt för mig att avvakta en extra dag, istället för att riskera att ta läkemedel i onödan. Hur ställer ni läsare er till medicinering? Och för att återknyta till just förkylningar; hur skyddar ni er mot dem?
Artikeln i sin helhet hittas även här.
5 kommentarer:
Se min kommentar på http://bokstavligentalat.blogspot.com/2008/09/i-frkylda-tider.html !!
Med tillägg av färsk ingefära att tugga sönder och "snusa" under läppen och så en ask Senega (apoteket), som är den överlägsna medicinen mot ont i halsen och rethosta!
Har du sett mitt särskilda blogginlägg tillägnat dig?
http://evaihjo.blogspot.com/2008/10/litteratur.html
kram E
blir jag sjuk, vilket jag, (peppar peppar) nästan aldrig blir, så finns det ingen stopp på min medicinering. Då åker jag till apoteket och köper på mig allt jag kan få tag i. Vet inte om jag blir mycket friskare av det dock, men det känns i alla fall mycket bättre efteråt ;)
Oh, ett blogginlägg tillägnat mig, man tackar. Som jag nämnde på sin sida också, lysande! Nu kan jag säga att jag läst åtminston en bok av Le Clézio, puhh. ;)
Ja, om det känns bättre har det ju en verkan i sig. ;) Liksom du blir jag nästan aldrig sjuk ... vi får hoppas det håller i sig. Det gäller att ta hand om sig - hälsan är viktig! =)
... tryckfelsnisse framme (eller snarare ett krånglande tangentbord, hrm) "din" blogg ska det vara såklart och "åtminstone". ;)
Varmt Chaite med massa honung funkar bra för ont i halsen. För en rent psykologisk effekt kan man tillföra en skvätt billig whisky, dock med bakslaget av en viss dåsighet dagen efter.
T
Skicka en kommentar