14 oktober, 2008

dyrare pocketböcker efter årsskiftet!

Från årsskiftet kommer våra pocketböcker bli dyrare då branschens prisskala justeras upp med två prisklasser. Detta betyder för konsumenten att de pocketböcker som ingår i de högsta prisklasserna blir uppåt åtta kronor dyrare. Vi får alltså pocketböcker med prislappar på över 70 kronor. Det är bland andra förlagen som ligger bakom de påtryckningar som i sin tur lett till höjningen. Deras marginaler har pressats under senare år och med två nya nivåer blir det lättare för dem att få mer betalt. Läs mer här.

Jag förstår förlagen. Det är inte många kronor de tjänar per pocketbok idag. Samtidigt tycker jag som konsument att det är tråkigt. Jag hoppas inte konsekvensen i det långa loppet innebär minskat läsande. Det vore ju riktigt synd när nu folk läser mer än någonsin. Men över 70 kronor för en pocketbok, vars kvalitet lämnar mycket kvar att önska och som blir tryckta på billigaste tryckeriet i fjärran öster på ett papper som luktar utsläpp – det kan jag tycka är väl mastigt och föga befogat. Personligen kan jag tillägga att jag i alla lägen hellre köper en pocketbok än en bok i det ännu sämre formatet kartonnage. Jag avråder verkligen er till att köpa kartonnage om ni vill ha ett bestående verk i er bokhylla. Åter till pocketboken.

Då jag köper flera pocketböcker på en och samma gång – som jag redan innan vet att jag vill ha – är nätbokhandeln ett smidigt och billigare alternativ, men visst kan det hända att jag köper en i bokhandeln med. När jag tänker tillbaka på mina inköp de senaste åren kan jag bara konstatera att sedan 2000 har jag fått ganska bra priser på pocketböcker (genom jobb i bokhandel samt butik som säljer pocket och på senare via nätbokhandel) och då borde jag ju kunna betala lite mer nu istället, eller?

Nej, det kommer jag inte att göra när det gäller pocketböcker. Det hänger inte samman med att jag "kommit undan" med bra priser tidigare, utan snarare med det faktum att värdet för en pocketbok har minskat. Med vilken tidning som helst får man en pocketbok på köpet, genom olika kanaler ges de bort till höger och vänster och på nätet kostar de endast runt 35 kronor styck. Trots att jag är verksam i branschen ser jag till mig som konsument här. Kan jag få det billigare använder jag givetvis det alternativet, hur mycket jag än vill stötta alla inblandade i en utgivning. Mer än 70 kronor, tror inte det.

Men det är min ståndpunkt i frågan, vad säger ni läsare? Skulle ni köpa en pocketbok som kostar mer än det? Är det en avskräckande summa, eller anser ni att det trots detta fortfarande är en prisvärd produkt?

5 kommentarer:

LunDaKine sa...

Trevligt inlägg det här... Min personliga ståndpunkt något tveeggad. På ett sätt är höjningen inte är befogad. Kostnaden för papper och de maskiner som används för själva tryckningen har inte ökat i pris förhallande till den kvalitet som levereras. Snarare är det väl så idag att det går än fortare att massproducera pocketböcker. Å andra sidan så går fler över till ljudböcker istället för pocket, vilket gör att man måste få in ett par extra kronor för varje sålt ex. En effekt kan bli att man endast kommer köpa de böcker man verkligen suktar efter och på så vis missar eventuella guldkorn som inte marknaden hossat upp. Slutsats.. behåll nuvarande pris för att behålla mångfalden. :)

Sofia sa...

Håller med föregående talare på alla punkter! Böcker ska vara billiga och lättillgängliga för folket.

Eva Kihlström sa...

Jag brukar köpa en bunt pocketböcker på rea på t ex Bokus innan vi åker på semester, särsilt om det är sol&bad-dito. Flera fördelar: Ofta har de billigt pris+ erbjudande om "köp flera betala för färre", man behöver inte vara speciellt rädd om boken när man knölar ner den i badkassen bland blöta kläder och sand, råkar man handla lite för mycket saker på resmålet kan man lämna boken i en hylla på hotellet när man åker hem, så kan fler bli belästa ... Annars lånar jag oftast böcker på biblioteket. Köper väldigt sällan "vanliga" skönlitterära böcker, åtminstone inte till fullpris. Möjligen om det är en önskad present.
Ljudböcker är ett helt annat medium anser jag. Där konkurrerar man med podradion.

Eva Kihlström sa...

SÄRSKILT heter det :)

Mille sa...

Ja, ljudböcker har en delvis helt annan målgrupp av läsare. Tycker inte de kan jämföras med den fysiska boken, de tar därför inte några andelar (isf en obetydlig del)av pocketläsarna.

Pocket kommer i ett senare led av en indbunden, för att förlänga livslängden av titeln. Det är dyrast att göra det första formatet. Pocket hör i princip aldrig till det första formatet, således sitter mångfalden i vilka titlar som beslutas om utgivning och kommer då först som inbunden, sedan ev som kartonnage eller storpocket och sist pocket. Priset på pocketen påverkar alltså inte mångfalden av dessa egentligen.

Kul att höra responser från er läsare - synd bara att inte fler kommenterar. Ser ju att bloggen är hyfsat läst, vilket är jätteroligt! Så kom igen o ge lite feedback, blir glad för minsta lilla! ;)