23 februari, 2012

Sommarlängtan i en rulltårta



Jag älskar att baka och nu när jag äntligen har ett boende med ordentligt kök har jag gladeligen tagit upp denna trevliga och avkopplande hobby på nytt.

Ett bakverk jag upplever vara lite bortglömd och underskattad är rulltårtan och det tycker jag är himla synd. Den är enkel att göra, innehållet går att variera i oändlighet och den blir ofta väldans smarrig. Därför slog jag till och gjorde två olika varianter av detta mumsiga bakverk att bjuda mina arbetskamrater på en helt vanlig tråk-onsdag i februari. Det blev en klassisk med drottningsylt och en lite "modernare" innehållandes hallon och lemon curd.

I synnerhet den senare verkade gå hem bland kollegorna och denna nya bekantskap hämtade jag från de fantastiska systrarna Eisenmann och Sommarens söta. Det kändes passande med somrigt, något att längta efter när man nu åtminstone börjar få lite, lite vårvittring ute och hopp om vår och sommar även detta år. Sedan är vi ju faktiskt mitt i sommaren på jobbet dessutom. Sommarens utgivningslista syftar jag på då. Hur som helst, succé var ordet. Ett lyckat recept alltså, i dubbel bemärkelse. Här kommer det för den som vill göra succé på jobbet, eller få sig en ljuvlig fläkt av sommaren redan nu. Eller både och. :)

Rulltårta med hallon och lemon curd, cirka 15 bitar

3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron

cirka 1/2 dl strösocker till plåten

Fyllning
1 dl lemon curd
200 g Philadelphiaost eller annan creame cheese
1-1/2 dl hallonsylt

Värm ugnen till 225 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper på en plåt. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt citronskal.

Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda kakan i 7 minuter. Håll den under noggrann uppsikt så att den inte blir bränd. Häll ut ett jämnt lager strösocker på ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på det. Dra försiktigt bort bakplåtspappret som den har gräddats på. Täck med plåten och låt den svalna.

Blanda lemon curd med creame cheese och bred ut i ett jämnt lager över kakan. Bred hallonsylten ovanpå. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär i skivor. Klart att servera!

foton: lånade från alltommat.se och bonnierfakta.se

Inga kommentarer: