05 juli, 2009

projekt "kom i form": rivstart, dag 6


Nu har jag kommit igång! Jag har bestämt mig. Det är dags att komma tillbaka till mitt vanliga jag. Jag mår inte alls bra av att kånka omkring på extra kilo och känna mig smidig likt ett kylskåp. Kläderna sitter galet och klämmer, vilket inte alls känns trevligt. Vissa oönskade mönster behöver brytas och jag vill hitta en livsstil som fungerar i längden. Så nu har jag gått med i GI Viktkoll. Egentligen äter jag väl rätt likt GI i vanliga fall, för det mesta, men jag äter för stora portioner och på oregelbundna tider. Dessutom är jag dålig på att äta mellanmål. Detta i kombination med lite onyttiga laster lite för ofta och minskad träning i hektiska perioder − ja, då går det ju uppåt, snarare än nedåt. Detta hoppas jag få hjälp att få ordning på. Eftersom gi inte är en diet, eller någon av alla de kurer som innefattas under jojobantning − utan är ett hållbart alternativ − så kändes det som det rätta alternativet för mig.

Jag är nu inne på sjätte dagen i den så kallade rivstarten, den fas där det är ett mycket begränsat intag av kolhydrater som gäller och där fettförbränningen körs igång ordentligt. Den ska jag vara i under två veckor. Kanske lite längre, men absolut inte mer än de sex veckorna som är rekommenderat. Tre kanske. Får se. Det hela går bra, tycker jag. De "problem" jag stött på är att det kan vara lite jobbigt att äta "så mycket". Det känns som det är mycket, men det är ju för att man äter var 3−4 timme och i synnerhet frukosten (som är mycket proteinrik) är ju oerhört mättande. Annat jag kan tycka är svårt är att äta varmt nu när det är så varmt ute. Men det handlar ju snarare om årstiden än själva programmet.

Det känns bra, faktiskt. Har inte fått någon motivationsdipp, eller blivit sugen på massa som inte ingår i fasen. Ännu iallafall. Jag känner redan att balansen är jämnare, det vill säga att de där dimparna med ojämna energinivåer, är borta. Maten är god och det är enkla recept där det inte behövs handlas hem så mycket. De går att variera och när man fått in tänket går det utmärkt att skapa sina egna måltider, så det kommer jag nog göra senare. Men än så länge kör jag färdiga menyförslag, där jag varierar mellanmålen efter vad jag behöver mer av för det dagliga rekommenderade intaget. Så jo, det går framåt. Hittills har det dock inte visat på så stor förändring i midjemåttet. Det gäller att ha lite tålamod!

Berätta gärna om era egna upplevelser kring hälsa, träning och kost. Jag är nyfiken. =)

Mille

foto: GI Viktkoll (www.giviktkoll.se)

Inga kommentarer: